A Bit More Detail

Assorted Personal Notations, Essays, and Other Jottings

[PHOTO] 422-424 Wellington Street West, Toronto

422-424 Wellington Street West

The recent sale of the MacLeish and Powell houses, at 422 and 424 Wellington Street West, was a prelude to their transformation into the base of the new Wellington House condo development. The official documents at the website of the City of Toronto go into more detail about the project.

This application proposes the development of a 23-storey mixed-use building that would integrate the existing listed heritage building into the base of the proposed building. The overall height would be approximately 79.7 metres, including the mechanical penthouse. The proposal consists of 12,095 square metres of gross floor area, of which 1,428 square metres would be non-residential uses and 10,667 square metres would be residential uses.

The proposal includes the relocation of the existing listed heritage three-storey semidetached houseform building to the south and east of its current location, resulting in a minimum setback of 0.4 metres from both the south (Wellington Street West) and east lot lines. A four-storey base building (plus mezzanine) with a height of approximately 18.9 metres would connect to the rear of the listed heritage building at the first, mezzanine and second floors of the new building. The new base building would be set back approximately 0.3 metres from both the east and north (rear) lot lines.

Floors five through 17 would cantilever over the listed heritage building by approximately 11 metres, supported by columns that would extend down through the relocated heritage building. This portion of the new building would be set back a minimum of approximately 5.9 metres from the south (Wellington Street West) lot line.

Floors 18 through 23 would be set back a minimum of approximately 16.4 metres from the south lot line. The portion of the building above the fourth storey would be set back approximately 5.4 metres from the north lot line, 5.6 metres from the east lot line and 5.5 metres from the west lot line. The side walls of the building facing east and west would include windows for the residential units.

Advertisements

Written by Randy McDonald

February 21, 2017 at 2:00 pm

%d bloggers like this: